Presentació

Club d’Escacs Barberà, una entitat d’activitat continuada

El Club d’ Escacs Barberà en l’any 2002 commemora 50 anys d’activitat, amb un elogiable passat, un ferm present i una forta convicció de continuïtat.

Essent una de les entitats consolidades de la ciutat, reforcem la vida participativa de Barberà amb la nostra activitat per la difusió dels escacs.

I això és possible gràcies a l’esforç constant de moltes persones que hi esmercen temps, idees, treball, anàlisis i, sobretot, entusiasme per poder oferir als ciutadans de Barberà el seu treball dins d’una entitat dinàmica i plural.

El conjunt d’activitats organitzades per l’entitat inclouen la vessant esportiva, cultural i social. Cal destacar en aquest sentit la participació i organització de proves esportives i formatives, tant a nivell individual, com per equips. El nostre objectiu principal és estimular la convivència social i cultural del ciutadans de Barberà, i mitjançant els escacs, potenciar la seva participació.

HISTÒRIA: PRIMERA ETAPA

L’actual CLUB D’ESCACS BARBERÀ va ser fundat l’any 1952 per agrupar als aficionats als escacs del barri de la Creu de Barberà, en aquells moments situat dins el terme municipal de Barberà amb el nom de Club de Ajedrez Creu de Barberá, amb l’objectiu, segons consta a l’acta fundacional, de promocionar els escacs i participar a les competicions organitzades per la Federació Catalana d’Escacs, alhora de col·laborar amb d’altres entitats afins a la nostra.

Es participa des de l’any 1953 fins al 1963 a tots els campionats de Catalunya per Equips, amb excel·lents resultats, arribant a competir a Segona Provincial durant varis anys.

A l’any 1962 degut al caràcter per part del president de l’entitat, alguns dels jugadors millor qualificats marxen a jugar al C.A. Sabadell, cris que s’aguditzarà amb una fi d’activitat a principis de l’any 1964.

HISTÒRIA: SEGONA ETAPA.

A mitjans de l’any 1964 els jugadors supervivents de l’antic club, juntament amb els aficionats del barri de la Creu, en aquells moments dins del terme municipal de Sabadell, i amb el retorn dels antics jugadors provinents d’altres clubs, es reuneixen per tornar a agrupar forces de nou i reempendre les activitats, confeccionant uns nous estatuts i anomenar l’entitat a partir de llavors Club de Ajedrez CREU.

El club refundat participa ja aquell mateix any en el campionat de Catalunya per Equips, classificació a Tercera, assolint l’ascens a Tercera Categoria C. Tot seguit a mode de resum s’exposa el ràpid ascens i consolidació esportiva de l’entitat

Temporada 1965/66

Ascens a Tercera Categoria B

Temporada 1966/67

Campió de Tercera Categoria, ascens a Tercera A. Sub-campió Copa Catalana de Tercera Categoria

Temporada 1967/68

Es manté la Tercera Categoria A. Sub-campió Copa Catalana de Tercera Categoria

Temporada 1968/69

Campió Copa Catalana de Tercera Categoria

Temporada 1969/70

Ascens a Segona Provincial

Des de la Temporada 1970/71 es forma l’equip filial B de l’entitat, començant a jugar al Torneig de Classificació, ascendint a Tercera Categoria a la Temporada 1970/71. Amb la consolidació de l’equip B, el primer equip es manté molt dignament a Segona Provincial, renovant la composició dels taulers amb jugadors formats a la pedrera del B.

Temporada 1976/77

Equip A:Campió de Segona Categoria Provincial, imbatut: ascens a Primera Provincial. Semi-finalista al Campionat Absolut de Catalunya de Segona Categoria, empatat amb l’Olesa, i eliminat de l’accés a la final pel desempat holandès.

Equip B: Campió de Tercera Categoria Provincial: ascens a Segona Categoria.

En el període comprès entre els anys 1970 i 1974 s’organitzen varis Campionats Escolars, mobilitzant prop de 300 jugadors, uns quants dels quals van passar a formar part del Club, fins a l’extrem que durant uns quants anys es creà un tercer equip només format per escolars.

HISTÒRIA: TERCERA ETAPA

De resultes de tornar a estar situat de nou el Club dins el terme municipal de Barberà, la Junta Directiva s’adreça al Patronat Municipal d’Esports, sol·licitant suport per poder millorar els serveis als socis i alhora als mateixos aficionats de tot Barberà. Amb aquest objectiu, i en reunió de la Junta General Extraordinària, es passa de la denominació de Club de Ajedrez Creu a Club d’Escacs Barberà per majoria absoluta.

La Temporada 1982/83 l’equip A queda Sub-Campió Provincial de Segona Categoria i puja a Primera Provincial.

Malgrat aquest èxit, el fet de no poder assegurar prou taulells pel segon equip, va provocar que s’hagués de sacrificar l’equip B, no podent mantenir la Tercera Categoria, i descendint a Classificació.

Segons la memòria de la secretaria al 1982, en aquells moments, teníem l’expectativa futura, fruit del bon enteniment i l’esperit de col·laboració entre l’Ajuntament, la junta Rectora del Casal de Cultura i la Junta del Club.

Per completar la nostra crònica d’aquests 50 anys d’història cal recordar en primer lloc l’ascens del primer equip, a 2ª Divisió la temporada 89-90.

L’any 93 vàrem reforçar la nostra tasca de promoció dels escacs amb l’internacionalització del OPEN del Vallès.

La temporada 93-94 es pot definir com una de les millors en quant a resultats esportius amb l’ascens a Primera Divisió, essent el Barberà a partir d’aquell any candidat a assolir l’ascens a Divisió d’Honor, la màxima categoria dels Escacs Catalans. A més el Barbera “E” ascendeix 3ª provincial. Respecte a la copa catalana l’equip “A1” és campió a 2ª Div, l’ “A2” sots campió, el B sots campió a 2ª Prov. i l’ “E” campió a 3ª Provincial.

Temporada 1994/95

Barberà “Co” ascens a Segona Provincial.

Temporada 1995/96

Barberà “B” Campió Catalunya 2º Provincial i ascens a Primera Provincial.

Barberà “A” Campió Copa Catalana 1ª Divisió.

Temporada 1996/97

Barberà “A” Campió Copa Catalana 1ª Divisió. Quart classificat a 1ª Divisió.

Temporada 1997/98

Barberà “A” Campió Copa Catalana 1ª Divisió.

Barberà “B” nou ascens a Primera Provincial.

Temporada 1999/2000

Barberà “Co” ascens a Primera Provincial.

Barberà “A” Sub-Campió Copa Catalana 1ª Divisió.

Als darrers anys el C.E. Barberà ha fet una bona actuació a la copa catalana on hem quedat campions 7 cops i al 1999, sub-campions a 1ª dDvisió., un bon balanç de títols.

Llistat de presidents de l’entitat:

Any 1952/1959

Santiago Torregrosa

Any 1959/1966

Joan Martinez

Any 1966/1972

Josep Urpinell

Any 1972/1973

Esteve Dalmau

Any 1973/1980

Isidre Gabau

Any 1980/1985

Ramón Barris Carrera

Any 1985 fins l’actualitat

Víctor Pont i Maria

Escacs: Formació en tots els sentits.

Actualment ningú dubta del contingut pedagògic dels escacs per l’educació dels nens i les nenes, i el seu caràcter beneficiós des del punt de vista psicològic i formatiu i permeten desenvolupar un bon sentit de l’observació, una gran capacitat de concentració, un ferri auto-control, i grans reserves d’agilitat mental. Els joves jugadors quan juguen una partida. aprenen a identificar els seus objectius, a donar-los la justa importància, a planejar d’una manera lògica les jugades, incidint en favorablement en el rendiment escolar

Els escacs faciliten la comprensió de les matèries instrumentals, desenvolupa diverses aptituds i incita als seus practicants a l’extraversió, així com a una actitud crítica amb un mateix (el nen es veu obligat a reconèixer els seus propis errors). Els escacs també ajuden a cultivar el seu propi caràcter, ja que obliguen a prendre actituds objectives.

I els més petits aprenen a orientar-se en un pla movent les peces, descobreixen les formes, les distàncies, els tamanys, la diferència entre vertical, horitzontal i diagonal.

La nostra Escola d’Escacs és una introducció dins del nostre esport. S’ensenyen els fonaments bàsics dels escacs mitjançant la teoria i la pràctica alhora.


A %d bloguers els agrada això: